523817 - Kasteel Staverden
Ermelo B 270
Bij Staverdenseweg 283, 3852 NV te Ermelo

Omschrijving onderdeel 10

BOERDERIJ DE MOLEN vervangt vanaf 1925 de laatste korenwatermolen die tot aan 1923 aan de Molenbeek stond. Sinds 1989 heeft De Molen een nieuw waterrad. Gebouw op T-vormige plattegrond onder met gesmoorde pannen gedekte zadeldaken. de gevels zijn wit gepleisterd. In de voorgevel en zijgevels van het voorste deel roedevensters met luiken. In zij- en achtergevels getoogde deur- en raamopeningen.

Waardering

- Van architectuurhistorische en typologische waarde als in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven BOERDERIJ uit het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw maakt deel uit van de bebouwing op een buitenplaats, waarop zich nog diverse andere bouwwerken bevinden die een functionele relatie met het hoofdhuis hebben.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek gesitueerd gebouw op de buitenplaats Staverden.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats Staverden.