Ammerzoden H 466
Bij Dreef 7, 5325 XD te Well

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

De historische tuin- en parkaanleg rond kasteel Well dateert uit de 19de en 20ste eeuw en borduurt voort op het aanwezige patroon dat tot de Middeleeuwen terug gaat. In het midden van de 19de eeuw is er sprake van een eenvoudige parkaanleg aan de noord- en westkant. Langs de buitengracht was sprake van een bescheiden wandelbos, het Singel. Het vierkante terrein daartussenin was in gebruik als boomgaard en moestuin. In de jaren na 1885 werd het wandelbos aan de westkant op het huiseiland en het voorpark uitgebreid, samenhangend met de bouw van een nieuw gedeelte aan het kasteel. De gracht werd aan de westkant gedempt. Hier werd een grote waterput met pomp gemetseld. In het terrein werden wandelpaden en een lichte accidentering aangebracht. Er kwam tevens een dijk tot stand zodat de hele plaats kon worden omgelopen. In de loop van de twintigste eeuw werd een ophaalbrug gebouwd naar de Bovenhof vanwaar men met een voetbrug over de buitengracht op de Singel komt. In de westelijke wandeltuin werd omstreeks 1930 op een opgeworpen wal een 'bastion' met stapelmuurtjes gemaakt waarop stukken beeldhouwwerk zijn gerangschikt.

Waardering

De TUIN- EN PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Well is van cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de aanwezigheid van de uit de Middeleeuwen daterende dubbele grachtenstructuur;