Ammerzoden H 466
Dreef 5, 5325 XD te Well

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS.

In 1933 werd het oude koetshuis vervangen door een nieuwe tuinmans- of chauffeurswoning met een daarachter gelegen garage, waarschijnlijk naar ontwerp van de toenmalige eigenaar J.A. Boland.

Uit rode baksteen opgetrokken gebouw op samengestelde plattegrond onder met pannen belegde zadeldak. Het gebouw bestaat uit drie gedeelten: een woning, een bijkeuken en een schuur/garagedeel met schuin geplaatste inrijdeuren. De toegang tot de woning zit in de oostgevel. Vensters van verschillende afmetingen met luiken. Aan de grachtzijde is het gebouw voor een deel verbonden met de keermuur waarin gekrulde muurankers.

Het KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Well, is van cultuurhistorisch belang:

- wegens het type;

- wegens de eenvoudige en doelmatige vormgeving;

- wegens de ligging;

- wegens de visueel- en functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)