529110 - Herenhuis A. Reijndersstraat
Nieuwe Pekela A 2012
Bij Albert Reijndersstraat B 21, 9663 PL te Nieuwe Pekela

Omschrijving onderdeel 2: SMEEDIJZEREN HEKWERK.

Het smeedijzeren hekwerk aan de zijde van de A. Reijndersstraat bestaat uit heksegmenten met repeterend boogmotief en daarop pijlpunten. De heksegmenten bevatten slanke en spits beëindigde, enigszins verhoogde balustertjes. Aan de zijde van het buurpand B22 heeft het hekwerk twee openslaande deurtjes waarop liggende, sierlijke voluutmotieven; geheel rechts bevindt zich naast de oprit naar de patiënteningang nog een L-vormig restant van het smeedijzeren hekwerk. Het smeedijzeren hekwerk dateert uit 1888 en vormt de grens tussen de openbare weg en de particuliere tuin.

Het smeedijzeren hekwerk vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de historische perceelindeling, met name als erfscheiding tussen openbaar en particulier terrein;

- het historische vakmanschap dat in het smeedijzeren hekwerk besloten ligt;

- als wezenlijk onderdeel van het historische complex.