529112 - Stelpboerderij Uilsmahorn
Holwerd E 1099
Holwerd E 1100
Bij Ternaarderdyk 17, 9151 AD te Holwerd

Omschrijving onderdeel 2: TUIN EN SINGEL.

Boerderij en bijschuur zijn gedeeltelijk door (restanten van) een oudere singel omgeven. Het deel van de singel aan de wegzijde is sierlijk vergraven en opgenomen in een vroeg-20ste-eeuws tuinontwerp. In het glooiende gazon liggen, binnen een slingerend padenbeloop, bloemperken van verschillende afmeting en vorm. Links voor de boerderij staat een monumentale iep (ziek). Langs de singel aan de oostzijde bomen, o.a. essen en linden. De oorspronkelijk aanleg uit 1911, van de hand van L.S. Edema, Aanlegger van Tuinen te Dokkum, omvat het terrein rondom het woongedeelte. Blijkens de bewaard gebleven ontwerptekening waren in het aan de voorzijde naar het water aflopende gazon sierlijke bloemperken van verschillende maat en vorm opgenomen, onderling verbonden door een slingerpad verbonden. In de oksel tussen lytshûs en boerderij, tegen de singel aan - daar waar nu de boomgaard met nog één enkele hoogstamvruchtboom ligt - lag een aanplant van vermoedelijk heesters en struiken. Ook aan de rechterkant, daar waar nu een recente siertuin in bijpassende trant ligt, lag oorspronkelijk een aanplant van vermoedelijk heesters en struiken. De hoeken van het huis waren afgerond met grasperken, 'wangen' om de slingerende lijn van de paden mogelijk te maken en te benadrukken. Ondanks de wijzigingen, die verband houden met het vereenvoudigen van het onderhoud en tot verschraling van het ontwerp hebben geleid, weerspiegelt de huidige aanleg nog het karakter van het oorspronkelijke ontwerp. Over het door Edema toegepaste oorspronkelijke sortiment aan planten, heesters en struiken en over de verharding van de paden zijn geen exacte gegevens bekend.

Waardering

De TUIN uit 1911 waarin opgenomen de ten dele vergraven oudere SINGEL is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als nog herkenbare tuin van jonger datum in de traditie van de laat-19de-eeuwse slingertuin;

- vanwege de esthetische relatie met de bijbehorende boerderij;

- als aardig en in Friesland schaars voorkomend voorbeeld van een sobere maar verzorgde vroeg-20ste-eeuwse tuin bij een monumentale boerderij.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)