Zwolle U 926
Windesheimerweg 2 B, 8015 PR te Zwolle

Omschrijving onderdeel 7: STAL.

Op een markante plek in de zuidwesthoek van de parkaanleg gelegen ornamentele stal uit het einde van de 19de eeuw, bestaande uit één bouwlaag en een hooizolder onder een iets gedrukt zadeldak gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en worden verlevendigd door omlopende dubbele banden van gele steen. Deuren, vensters en hooiluiken hebben een licht getoogde bovenzijde met een decoratieve strekboog van rode en gele steen. In de identiek vormgegeven kop- en eindgevel bevindt zich centraal een dubbele houten inrijdeur, die op symmetrische wijze geflankeerd wordt door twee meerruits schuifvensters en twee eenvoudige staldeuren. De ruiten van het bewegende deel van de vensters zijn groter dan die van het vaste deel. Centraal boven de inrijdeuren een hooiluik. In de beide zijgevels vijf eenvoudige stalramen.

De STAL is van algemeen belang:

- vanwege de decoratieve waarde;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de karakteristieke ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Stalgebouw(L)