Zwolle U 973
Windesheimerweg 13, 8015 PR te Zwolle

Omschrijving onderdeel 12: DIENSTWONING.

Markant op de grens van het voormalige moestuincomplex en een akker gelegen dienstwoning uit 1913. Het decoratief vormgegeven pand op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen en wordt overkapt door een rietgedekt schilddak met forse overstek en rode nokvorsten, waarin op organische wijze enkele halfronde dakkapellen zijn opgenomen. Op de nokeinden en op het zuidelijke dakschild ornamentele gemetselde schoorstenen. Het zuidelijke dakschild loopt door over een lagere gemetselde aanbouw aan de achter (zuid)zijde. De symmetrische voorgevel (noord) is drie traveeën breed en bestaat uit een decoratief vormgegeven entreepartij geflankeerd door houten kruisvensters met halve luiken. De paneeldeur met bovenlicht, voorzien van snijwerk, ovaal glas-in-lood-venster en origineel hang- en sluitwerk, is toegankelijk via een gemetselde stoep van twee treden, gelegen tussen twee plinthoge, gemetselde muurtjes. Deze muurtjes vormen de plint van de portiek, die verder bestaat uit twee gesneden houten stijlen, bekroond door een gesneden, houten legger, een keramische, geglazuurde sierlijst en twee houten consoles, waarop het plaatselijk doorlopende dakschild rust. De oostgevel is voorzien van twee vensters van verschillende grootte met aan één zijde een luik. De zuidgevel van de woning is blind. De aanbouw tegen het westelijke deel is aan de voor (oost)zijde gedeeltelijk voorzien van een modern houten front met moderne beglaasde (tuin)deur. Aan de zuidkant twee kleine ontluchtingsvensters en aan de westzijde een dubbel draairaam met éénzijdig luik. In de westgevel van de woning een kruisvenster met halve luiken als in de voorgevel. Op de ontluchtingsvensters en het grotere venster in de oostgevel na, hebben alle vensters een roedenverdeling. Ook zijn bij alle vensters gemetselde rol- en streklagen aanwezig. Het witte zandlopermotief op de luiken heeft een rode achtergrond en wordt door een donkergroene rand omlijst.

De DIENSTWONING is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;