Diepenheim A 2208
Bij Nijenhuizerlaan 11, 7478 PA te Diepenheim

Onderdeel 13C

Inleiding

Ten zuidwesten van de huisplaats bevinden zich in de voormalige moestuin een voormalige oranjerie, een gereedschapsschuur, koude bakken en een tuinmuur met druivenkas. De oranjerie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De aanbouwen uit de 20ste eeuw zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Gereedsschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw; mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw.

Omschrijving

TUINMUUR MET DRUIVENKAS deeluitmakend van een ensemble van voormalige oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis.

Ten oosten van de schuur een betonnen druivenkas van het lessenaarstype; de achterzijde wordt gevormd door een gemetselde rood bakstenen tuinmuur, de ramen zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwd. Vanaf de oostelijke eingevel van de gereedschapsschuur strekt zich in de richting van het toegangshek tot de voormalige moestuin een gemetselde rood bakstenen tuinmuur uit van circa 2 meter hoog, afgesloten door een eenvoudige streklaag van baksteen. De muur vormt tevens de achterzijde van de druivenkas. De gereedschapsschuur, koude bakken en druivenkas dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, mogelijk stammen zij uit de tijd van de Poortmanaanleg (circa 1889). De muur is vermoedelijk ouder, eerste helft 19de eeuw.

Waardering

De TUINMUUR MET DRUIVENKAS deeluitmakend van een ensemble van voormalige oranjerie, gereedschapsschuur, koude bakken en tuinmuur met druivenkas, gelegen op het voormalige moestuincomplex van de buitenplaats Nijenhuis is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de ensemblewaarde;