Diepenheim A 2214
Bij Prinsendijk 5, 7478 PB te Diepenheim

Onderdeel 26B

Boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis.

Ten oosten van het hoofdgebouw van de buitenplaats gelegen 19de-eeuws boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en kapberg. Vanuit het hoofdgebouw is er een zichtas op de voorgevel van de boerderij. De op het erf gelegen kleine stal en het bakhuis zijn ingrijpend gemoderniseerd dan wel vernieuwd. Kleine stal en bakhuis zijn niet van voldoende waarde vanuit het oogpunt van monumentenzorg en vallen daarom niet onder de werking van de monumentenwet, maar ondersteunen wel het beeld van het boerderijensemble. De op het erf gelegen grote moderne stal is ook van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Ten zuidwesten van de boerderij een vierroedige KAPBERG met gepotdekselde onderbouw en hoge tasvloer. Het platte piramidevormige dak is rietgedekt.

Waardering

De KAPBERG deeluitmakend van boerderijcomplex Den Enk, behorende tot de buitenplaats Nijenhuis, is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) kapberg