529142 - Het Nieuw Kasselder
Varsseveld B 6793
Bij Kasselderkerkpad 2, 7065 BX te Sinderen

Omschrijving onderdeel 2: ERFAANLEG

Erfaanleg als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het nieuw Kasselder' als verbindend element tussen de overige onderdelen van het complex: de schuur en de boerderij met aangebouwde schuren. Het complex is gelegen op een lichte verhoging in het landschap in het buitengebied ten noorden van Sinderen. Een onverharde toegangsweg met aan weerszijden bomen vormt de verbinding tussen het boerderijcomplex en het eveneens onverharde Kasselderkerkpad. De toegangsweg komt uit op het grotendeels onverharde achtererf van het complex. Het achtererf heeft een functioneel karakter waaraan de achtergevel van de boerderij en de voorgevel van de droogschuur grenst. Aan de voorzijde van het voorhuis van de boerderij bevindt zich een siertuin met rechts van het voorhuis de moestuin. Achter de moestuin bevond zich een boomgaard die momenteel niet meer aanwezig is.

Waardering

De ERFAANLEG als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' is van algemeen tuinhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de karakteristieke indeling van een boerenerf bestaande uit een functionele inrichting van het grotendeels onverharde achtererf en een specifieke aanleg aan de voorzijde waarbij een onderverdeling is aangebracht tussen het siergedeelte en het nutsgedeelte bestaande uit een moestuin, voormalige boomgaard en een bleekveld;

- vanwege de onverharde toegangsweg met aan weerszijden bomen;

- vanwege de situering van het complex op een lichte verhoging in het landschap.