Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529144
Complexnummer
529142 - Het Nieuw Kasselder
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/138
Kadastrale aanduiding
Varsseveld B 6793
Bij Kasselderkerkpad 2, 7065 BX te Sinderen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: vrijstaande SCHUUR.

Vrijstaande SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' gesitueerd met de nokrichting haaks op het achtererf tegenover de achtergevel van de boerderij. De schuur is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak dat recentelijk opnieuw gedekt is met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn deels opgetrokken in hout deels in steen.

De VOORGEVEL grenst aan het achtererf. Links in de VOORGEVEL bevindt zich een dubbele deuropening waarachter zich het 'koetshuis' bevond. Rechts van deze opening bevindt zich een tweede dubbele deuropening die dienst deed als inrijopening. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich centraal een brede dubbele deuropening. De ACHTERGEVEL is een blinde gevel zonder openingen. De LINKER ZIJGEVEL was oorspronkelijk identiek aan de rechter zijgevel. De houtconstructie laat zien dat deze deuropening later is dichtgezet.

In het INTERIEUR van de schuur bevinden zich ankerbalkgebinten.

Waardering

De vrijstaande SCHUUR als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de toepassing van een voor de bouwtijd karakteristiek materiaalgebruik en toegepaste constructie grotendeels bestaande uit hout en ankerbalkgebinten;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het complex zoals de boerderij met aangebouwde schuren en het erf;

- vanwege de situering op het achtererf;

- vanwege de functie van de schuur als 'koetshuis' en dorsschuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529142. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing