De Bilt C 2253
Bunnikseweg 25, 3732 HV te De Bilt

Onderdeel 4

Omschrijving

Voormalig KOETSHUIS met woning, behorende tot de buitenplaats Oostbroek. Het koetshuis dateert van 1888 en is voor wat de voorgevel betreft gedecoreerd in neorenaissancevormen. In 1996 is het hele koetshuis tot kantoor verbouwd, waaraan de woning en de stalling zijn opgeofferd. Het gebouw bestaat uit twee vleugels: een rechthoekig bouwdeel van een bouwlaag onder zadeldak met wolfseind aan de rechterkant en een bouwdeel aan de achterkant onder een schilddak. Het voormalige koetshuis ligt aan de oprijlaan naar het huis Oostbroek. Het voorgebouw is opgetrokken van rode baksteen en staat op een natuurstenen plint. Het zadeldak is met gesmoorde pannen belegd. Dit bouwdeel is asymmetrisch van opbouw en gedecoreerd met pilasters met gecementeerde bekroning en speklagen die over de pilasters heen lopen. De koetsierswoning bevond zich in het rechtergedeelte. In de voorgevel twee licht getoogde dubbele deuren met gecementeerde sluitsteen in de togen. De rechterdeur wordt geflankeerd met smalle vensters met gietijzeren roosters. Voorts drie vensters met rechte strekken, waarvan de meest rechtse oorspronkelijk is. De andere twee dagtekenen van de restauratie van 1996. Boven de rechterdeur een rondboogvenster en een op het dakvlak aanlopende kap. Het overstek van de kap wordt door houten consoles opgevangen. De overige gevels zijn ongedecoreerd. De vleugel aan de achterzijde is bij de restauratie van 1996 van vensters voorzien en opnieuw ingedeeld. Het interieur bevat geen oorspronkelijke onderdelen meer.

Het voormalige koetshuis, behorend tot de historische buitenplaats Oostbroek is van belang:

- wegens de detaillering van de voorgevel