Giekerk F 968
Bij Van Sminiaweg 36, 9064 KC te Aldtsjerk

Omschrijving

Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws koetshuis. Het is herbouwd in 1987, naar het oorspronkelijke ontwerp en is voorzien van de originele deuren. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken gebouw omvat één bouwlaag onder een met geglazuurde Hollandse pannen gedekt, afgeknot schilddak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en worden beëindigd door een entablement en een geprofileerde gootlijst. De symmetrische voorgevel heeft een licht risalerende middenpartij, waarin de inrijdeuren zijn opgenomen. De entree bestaat uit een rechtgesloten vierdelige deur, geflankeerd door twee keer twee rondboogvormige vensters. In de rechter zijgevel vier rechtgesloten vensters. In de symmetrische achtergevel een deur onder halfrond bovenlicht, twee rechtgesloten vensters aan weerszijden en een deels in de gevel en deels in de kap gestoken deur, die is verbonden met een brandtrap en het entablement doorsnijdt. De linkerzijgevel heeft, voor zover in het zicht, rechtgesloten vensters.

Het (voormalige) KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de hoofdvorm en de detaillering van de voorgevel