Giekerk F 970
Van Sminiaweg 32, 9064 KC te Aldtsjerk

Omschrijving

TUINMANSWONING behorend tot de buitenplaats De Klinze. De op een T-vormige grondslag, grotendeels in schone baksteen (kruisverband) opgetrokken tuinmanswoning bestaat uit één bouwlaag onder met gesmoorde pannen gedekte zadeldaken met overstek en windveren; gepleisterde plint; staafankers. Jongere dakkapellen en serre. De hoeken en de gevelranden van de topgevels worden geaccentueerd door lijsten van met pleisterwerk ingevulde gele baksteen. In de symmetrische ingedeelde voorgevel twee gekoppelde meerruitsvensters met persiennes, eveneens tussen gepleisterde velden in een omlijsting van gele baksteen; stichtingssteen met de naam Van Sminia en het jaartal 1878. De beide kopgevels zijn blind op een rond venster in de geveltop na. De achtergevel en de oostelijke gevel van het loodrecht op voornoemd bouwdeel staande volume worden aan het oog onttrokken door een moderne serre. Het haakse bouwdeel kent aan de noordelijke kopgevel een aanbouw, aan westzijde een venster en een deur met gietijzeren raamrooster en bovenlicht met gietijzeren snijraam.

De TUINMANSWONING is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom