Tytsjerksteradiel
Aldtsjerk

Omschrijving

ORANJERIE behorend tot de buitenplaats De Klinze. De oranjerie is waarschijnlijk tegelijkertijd met de tuinmanswoning gebouwd in 1878. Het gebouw is opgetrokken in gele baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een (thans) met golfplaat belegd zadeldak met een langer, gebroken dakschild boven de zuidgevel en een kort dakschild boven de noordgevel. De dakranden zijn op de kopgevels bedekt met natuurstenen dekplaten. In de noordelijke langsgevel vier met een enkel luik behangen, getoogde vensters. In de westelijke kopgevel een stel hoge, rechtgesloten deuren onder rollaag en een stel lagere, eveneens rechtgesloten deuren onder een segmentboogvormige ontlastingsboog. De zuidgevel bestaat geheel uit glas en gietijzer. De ramen staan tussen gietijzeren stijlen, die aan de bovenzijde een decoratief patroon van welvingen vormen. De oostelijke kopgevel is grotendeels aan het oog onttrokken door niet bij de bescherming inbegrepen aanbouwen. INTERIEUR. Het inwendige van de oranjerie is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Aldaar een draagconstructie van asymmetrische gietijzeren kniespanten, kolommen en koppelstukken met vierpasmotief. De spanten worden ondersteund door een reeks van zes kolommen met profiel, waarop een over de gehele lengte van de ruimte doorgetrokken ijzeren balk rust.

De ORANJERIE is van algemeen belang:

- als karakteristiek onderdeel van een historische buitenplaats