Steenwijkerwold C 608
Van Karnebeeklaan 3, 8347 WB te Eesveen

Omschrijving

JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert'. Het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert' is in 1881 gebouwd in opdracht van Antoni Brants, de toenmalige eigenaar van de historische buitenplaats Eese. Omdat 'St. Hubert' een belangrijke functie had voor de jacht zijn bij en aan het pand onderkomens voor jachthonden en rijpaarden gebouwd. Het jachthuis annex boerderij staat in het verlengde van de oprijlaan naar de uit 1619 daterende havezate Eese. Het jachthuis annex boerderij (type hallenboerderij met langsdeel) heeft een gepleisterde plint en gedeeltelijk gewijzigde gevels en wordt overkapt door een met muldenpannen gedekt zadeldak met windveren. De voorgevel is beganegronds voorzien van vlechtingen, een 6-ruits venster en twee kleinere 6-ruits vensters allen voorzien van luiken, een voordeur met bovenlicht en een gevelsteen met tekst: "Antoni Brants 1881". Op de verdieping een 6-ruits venster met luiken en een bord met tekst: "St. Hubertus" en muurankers. De linker zijgevel is tijdens een verbouwing in de jaren '90 gewijzigd en is thans onder meer voorzien van royale openslaande deuren. De rechter zijgevel is grotendeels ongewijzigd. De baander in de symmetrisch ingedeelde achtergevel is vervangen door glasdeuren. De ruimte-indeling van het woongedeelte is in het verleden ingrijpend gewijzigd waardoor er van de oorspronkelijke situatie weinig is overgebleven. Tegen de rechter zijgevel, die in oorspronkelijke staat verkeert, is een in baksteen opgetrokken hondenhok gebouwd. Het heeft een kopgevel met hoeklisenen, ingemetselde gevellijst, twee gietijzeren rondboogvensters, een halfrond venster in de geveltop, terwijl in de plint twee rondboogopeningen voor de honden zijn aangebracht. De achterste kopgevel is voorzien van een rond venster. Het hondenhok is door middel van een tussenlid met deur met het woongedeelte van de boerderij verbonden. Links van de boerderij staat een uit baksteen opgetrokken wagenschuur met paardenstallen onder zadeldak met windveren. Het hierbij behorende bak- en kookhuis werd in 1997 gesloopt. De wagenschuur is aan een kant open en voorzien van standvinken ter ondersteuning van de kap. De paardenstal is voorzien van onder meer gietijzeren rondboogvensters en 6-ruitvensters en een rond venster in de topgevel aan de achterzijde. De wagenschuur annex paardenstal werd in 1997 ingrijpend verbouwd. De tuinmuur links van het jachthuis werd in 1998 opgetrokken en valt niet onder de bescherming.

Waardering

JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert' behorende tot de historische buitenplaats Eese van algemeen belang:

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de historie van het landgoed waarin het de belangrijke jachtfunctie representeert;

-vanwege de ligging van het gebouw in de as van de oprijlaan naar de havezate en de rol als "eyecatcher";

--vanwege de ensemblewaarde;

-vanwege de ornamentele waarde.