Steenwijkerwold C 620
Van Karnebeeklaan 5 A, 8347 WB te Eesveen

Omschrijving

BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Eese, die in de huidige vorm waarschijnlijk dateert van omstreeks 1880; de gebinten en een oudere muur van handvormsteen doen echter vermoeden dat het huidige pand opnieuw is opgetrokken op de plaats van een oudere, gesloopte boerderij, waarbij gebruik is gemaakt van enkele nog bruikbare onderdelen. De boerderij is gelegen tussen de havezate en het houten landhuis. De boerderij (type hallenboerderij met dwarsdeel) heeft een met riet gedekt wolfdak met uilenborden. De voorgevel is voorzien van een deur en vensters onder segmentbogen en twee zoldervenstertjes. De vensters op de begane grond (oorspronkelijk met roedenverdeling) zijn behangen met luiken in de kleuren van Eese. De linker zijgevel heeft een krimp en in het woongedeelte een oudere uit handvormsteen opgetrokken muur. In het bedrijfsgedeelte zijn de openingen van de staldeuren dichtgemetseld. In de achtergevel bevinden zich enkele kleine vensters en een staldeur, drie staldeuren zijn dichtgemetseld. De muur van het woonhuisgedeelte in de rechter zijgevel is vernieuwd. De inspringende deeldeuren zijn rechtgesloten. De muur van het bedrijfsgedeelte rechts van de deeldeuren telt vijf staldeuren waartussen gietijzeren stalraampjes zijn geplaatst. Links van de baanderdeuren bevond zich oorspronkelijk een deur voor de paardenstal, die tot slaapkamer is omgebouwd. De indeling van het woongedeelte is ingrijpend gewijzigd, waardoor er van het oorspronkelijke interieur vrijwel niets meer rest. In het bedrijfsgedeelte zijn de koestallen verwijderd, maar de oude gebinten op basis van een ankerbalkconstructie, alsmede de lemen deelvloer zijn bewaard gebleven. Het erf is nog gedeeltelijk voorzien van de originele keitjesbestrating. Voor de boerderij bevindt zich een kleine boomgaard.

BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Eese van algemeen belang:

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;