Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529178
Complexnummer
529172 - Eese
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82792/44
Kadastrale aanduiding
Steenwijkerwold C 541
Van Karnebeeklaan 5, 8347 WB te Eesveen

Omschrijving

Omschrijving

De in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode gebouwde RENTMEESTERSWONING maakt deel uit van het reeds al in de middeleeuwen bestaande historische buitenplaats Eese. Het huis is gebouwd in hetzelfde jaar als het houten landhuis en het nabijgelegen koetshuis annex garage met paardenstal, die dezelfde architectonische kenmerken bezitten. De panden dateren uit de tijd dat het landgoed als landbouwbedrijf betekenis kreeg. Het dodekopkleurige, met groene en gele accenten verlevendigde grenenhouten huis is gemaakt van een uit Noorwegen afkomstig bouwpakket. Het is opgetrokken uit planken van verschillende dikten die met elkaar verbonden zijn door middel van zwaluwstaart en andere verbindingen, op een fundament van veldkeien met hoekstenen van graniet. De balkkoppen van de zolderbalken steken door de gevel heen. Het huis heeft een samengestelde met riet gedekte kap met korfboogvormige dakkapellen boeven drie van de vier gevels, een segmentboogvormig dakraam in het voorste dakschild, alsmede twee zich verjongende bakstenen schoorstenen. De rechtgesloten T-vensters hebben onderluiken in de kleuren van Eese. De entree bevindt zich in de voorgevel met een veranda onder een op gedraaide kolommen rustend overstek. Op de wijzigingen aan de vensters van de serre na is het exterieur van het huis geheel intact gebleven. Het interieur is ingrijpend gewijzigd, op enkele oorspronkelijke kasten en een binnenportiek met schouderboog na. Vensters en deuren zijn bovendien nog voorzien van de uit de bouwtijd daterende omlijstingen met kroonlijst.

Waardering

RENTMEESTERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van rentmeesterswoning met schuur, behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde;

- vanwege de ornamentele waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529172. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Rentmeesterswoning rentmeesterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing