Steenwijk G 1832
Van Karnebeeklaan 7 A, 8347 WB te Eesveen

Omschrijving

De gedeeltelijk open, grote tweekaps LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, is in 1925 gebouwd in opdracht van jonkheer Van Karnebeek naar ontwerp van de architect B. Haveman. De bouw van een grote schuur was noodzakelijk omdat Van Karnebeek, in 1923 eigenaar geworden van Eese, de landbouw op het landgoed op grote schaal intensiveerde waardoor er onder meer een geschikte opslagplaats voor graan en landbouwmachines nodig was. Het imposante gebouw is een vereenvoudigde versie van het oorspronkelijke ontwerp dat een rijker aanzien had en volledig gesloten zou zijn geweest. De schuur heeft een dubbel wolfdak, gedekt met opnieuw verbeterende Hollandse pannen, en met op het linker kapdeel een in 1958 toegevoegde opbouw van gepotdekselde planken t.b.v. een graanelevator. De voorgevel en de aansluitende delen van de zijgevels zijn opgetrokken in baksteen. In de voorgevel met uitgemetselde dakaanzetten bevinden zich drie lagen getoogde ijzeren vensters met in het midden, onder een plat deel van de kap, rechtgesloten schuif-inrijdeuren met bovenlichten onder een houten afdak. Aan weerszijden in de gevel bevinden zich dubbele deuren met bovenlichten onder een latei. De vensters rechts in de gevel zijn rechtgesloten en iets groter dan de overige. Waar de zijden van de schuur open zijn, worden de dakschilden ondersteund door standvinken. Het achterste gedeelte is omsloten door houten wanden op een bakstenen onderbouw en in de achtergevel zijn drie paar dubbele schuifdeuren aangebracht in de kleuren van het landgoed Eese. In het inwendige van de schuur zijn geen belangrijke toevoegingen of wijzigingen aangebracht. Het open gedeelte van de schuur wordt doorsneden door op bakstenen poeren staande gebinten met geschoorde balken met koppelliggers, die aan de onderzijde van de dakschilden verbonden zijn. Links van de deel staan vier ronde houten een metalen silo voor de opslag van het graan. Het gedeelte erachter wordt gebruikt voor de opslag van hooi. Het achterste, houten schuurgedeelte is onderverdeeld in drie naast elkaar gelegen ruimtes voor landbouwmachines en wagens.

LANDBOUWSCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik;