Amersfoort G 6149
Heiligenbergerweg 127, 3816 AJ te Amersfoort

Omschrijving onderdeel 6: DUIFHUIS.

Bouwwerk uit omstreeks 1830, waarin zowel kippen als duiven gehouden werden. Bakstenen bouwwerk van twee bouwlagen op vierkante plattegrond onder tentdak met grijze pannen belegd, dat wordt bekroond door een vierkante duiventil met invlieggaten onder ingezwenkte naaldspits (product van een restauratie in 1977). Het duifhuis is gesitueerd in de as van de oranjerie. In de naar de oranjerie gewende gevel twee openingen boven elkaar met houten luik afgesloten. In de beide zijgevels een lage getoogde opening voor de kippen en een luik (rechts). Aan de achterzijde een toegang met houten luik.

Het DUIFHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Randenbroek is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;