529205 - Kamp Amersfoort
Leusden A 1268
Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ te Leusden

Onderdeel 3

Inleiding

Zoals ook op de muurschildering op de resterende muur van het kantoor van de kampcommandant te zien is, was het kamp omgeven door een aantal houten wachttorens. De meeste zijn verdwenen, slechts dit exemplaar resteert. In 2004 is de toren in het kader van het herinrichtingsplan van het terrein naar zijn huidige, oorspronkelijke plaats overgebracht. Hierbij bleek dat de houten staanders dusdanig waren aangetast dat ze moesten worden vervangen.

Omschrijving

Houten WACHTTOREN bestaande uit vier staanders waartussen gekruiste schoren. De staanders dragen het platform, dat omgeven is met een borstwering van verticaal geplaatste planken. Vanaf het platform staan opnieuw vier staanders die het houten dak dragen.

Waardering

De houten WACHTTOREN is van algemeen belang vanwege typologische waarde als in Nederland enig overgebleven voorbeeld van een Duitse wachttoren. De wachttoren heeft tevens ensemblewaarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Waarnemingspost (B) Waarnemingspost(B11) houten wachttoren

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Waarnemingspost (B)