Steenderen P 1322
Bij Wichmondseweg 19, 7223 LH te Baak

Onderdeel 8

Omschrijving

ORANJERIE, XIX; Op het voormalige moestuincomplex, aan de Pastoriestraat, een oranjerie op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping, onder een met oud-Hollandse, gesmoorde pannen gedekt zadeldak met windveren. De rechter, naar huis Baak gekeerde zijgevel is voorzien van een makelaar. Aan de tuin- of zuidzijde vier empire-schuifvensters met luiken aan weerszijden en een exentrisch geplaatste, eenvoudige dubbele toegangsdeur. Aan de Pastoriestraat twee blindnissen. De beide eindgevels zijn voorzien van vlechtwerk en een klein meerruits draairaam in de top. In de oostelijke eindgevel bovendien een eenvoudige toegangsdeur met gedeeld bovenlicht. Alle gevels zijn voorzien van muurankers.

De oranjerie vormt één geheel met de aan de oostzijde aansluitende tuinmuur (zie onderdeel 9).

De ORANJERIE is van algemeen belang: