Nijkerk Gelderland C 3588
Putterstraatweg 3, 3862 RA te Nijkerk
Putterstraatweg 1 A, 3862 RA te Nijkerk

Onderdeel 9

Omschrijving

Direct aan de Putterstraatweg ligt een bakstenen DUBBELE DIENSTWONING met asymmetrische gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag met gepleisterde plint onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak voorzien van gesneden windveren en op de nokeinden een schoorsteen. De voor- en achtergevel hebben een excentrisch geplaatst middenrisaliet met topgevel versierd met een klimmend boogfries en lisenen. Centraal in het risaliet van de voorgevel een paneeldeur met vijfzijdig bovenlicht geflankeerd door smalle vensters eveneens voorzien van een vijfzijdig bovenlicht en een zoldervenster. De vensterbogen zijn voorzien van bepleisterde sluit- en aanzetstenen. Alle vensters, deels driedelig en deels gekoppeld, zijn voorzien van vijfzijdig bovenlichten. Smeedijzeren ankers.

DUBBELE DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;