Dalfsen E 3539
Bij Rechterensedijk 3, 7722 HB te Dalfsen

Onderdeel 3B

Omschrijving

Het noordoostelijke of linker BOUWHUIS is in 1881 herbouwd (datum op sluitsteen boven de inrijpoort) op de grondslagen van een uit 1685 daterend exemplaar. Bij de herbouw gebruikte men zandstenen onderdelen als lijsten en fronton van het oude bouwhuis. Het dak is omstreeks 1900 in dezelfde trant als het andere bouwhuis veranderd. Hier bevond zich de stalling voor paarden en rijtuigen, alsmede de knechtsverblijven. Gebouw, opgetrokken van rode baksteen, van een bouwlaag en een kap hoog onder zadeldak met grijze pannen tussen schoudergevels. In het midden een risalerend gedeelte met rondboogpoort met dubbele deuren, waarboven een zandstenen fronton met uitstralende knorrenversiering. Overigens rondboogvensters en deur. In het inwendige paardenboxen en klinkerbestrating.

Waardering

Het noordoostelijke of linker BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de cultuurhistorische waarden;