529289 - De Schuilhoeve
Zoeterwoude G 519
Zoeterwoude G 158
Bij Weipoortseweg 90, 2381 NJ te Zoeterwoude

Inleiding

De kwakelbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Naast deze voetbrug bevindt zich een ophaalbrug.

Omschrijving

De KWAKELBURG, zoals voetbruggen in het westen wel worden genoemd, bestaat uit een hoog en smal brugdek met aan weerszijden schuine plankieren met gespijkerde dwarslatten. Langs de schuine planken en het platte dek zijn houten leuningen opgenomen. Aan elk kant van het water bevindt zich een betonnen landhoofd waarop telkens twee stijlen van de burg rusten. De twee stijlen worden onderling verstevigd door andreaskruisen. De betonnen landhoofden zijn tevens de fundering van de ophaalbrug.

De KWAKELBRUG is van algemeen belang vanwege:

- als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied en als overgang van openbaar naar particulier terrein;

- het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de ophaalbrug en de overige onderdelen van het agrarische bedrijf;

- het object heeft zeldzaamheidswaarde door het verdwijnen van steeds meer kwakelbruggen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) kwakelbrug