529289 - De Schuilhoeve
Zoeterwoude G 519
Zoeterwoude G 158
Bij Weipoortseweg 90, 2381 NJ te Zoeterwoude

Inleiding

De ophaalbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Ten zuiden van de ophaalbrug bevindt zich een kwakelbrug. Naar alle waarschijnlijkheid ijzeren opvolger van een houten ophaalbrug.

Omschrijving

De OPHAALBRUG, die vanaf de erfzijde te openen is, is gefundeerd op dezelfde betonnen landhoofden als de kwakelbrug. Het brugdek - de val - is van hout en door middel van ijzeren schuiven aan het oostelijke landhoofd vastgezet. De opbouw bestaat uit een hameipoort van ijzeren profielen en hoekvullingen. De profielen zijn van het merk Krupp en dragen profielnummer 18. Het hamei ondersteunt een balans uit ijzeren priemen, koppelschaaf en diagonalen. Aan de oostzijde twee kettingen vanaf de priemen naar de val.

De OPHAALBRUG is van algemeen belang:

- als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied;

- het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de kwakel en de overige onderdelen van het agrarische bedrijf.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) ophaalbrug

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)