512079 - Scherpenzeel
Scherpenzeel D 2564
Scherpenzeel E 2823
Scherpenzeel E 2398
Bij Burgemeester Royaardslaan 1, 3925 GG te Scherpenzeel

Onderdeel 6A - 6F

Omschrijving

HEKKEN EN HEKWERKEN. Op de buitenplaats is sprake van vijf toegangshekken en een hekwerk rond de buitenplaats.

6A. TOEGANGSHEK aan de burgemeester Royaardslaan 1. Midden XIX. Toegangshek op gemetseld en gebogen bruggenhoofd aan het begin van de gebogen oprijlaan die naar het huis leidt. Achtkante pijlers met kantelen waartussen een gietijzeren hek met spijlen die eindigen in pijlpunten. Op de horizontale regel een ornamentele versiering. Terzijde een hekdeel met voluutvormen, pijlpunten en ornamentele versiering naar het bruggenhoofd.

6B. TOEGANGSHEK aan de burgemeester Royaardslaan 3. Midden XIX. Toegangshek op gemetseld en gebogen bruggenhoofd aan het begin van de gebogen oprijlaan die naar het koetshuis leidt. Vierkante pijlers met diamantkopvormige afdekking. Hiertussen een eenvoudig spijlen hek, waarvan de spijlen eindigen in pijlpunten. Terzijde een gebogen hekdeel met pijlpunten naar het bruggenhoofd.

6C. TOEGANGSHEK aan het begin van de gebogen laan in het zuidoostelijk deel van de buitenplaats. Houten hekpalen met bol, waartussen een spijlenhek waarvan de spijlen eindigen in kegels.

6D. TOEGANGSHEK aan de Boslaan aan de zuidkant van de buitenplaats. Fraai smeedijzeren hek in 18de-eeuwse vormen, bestaande uit drie delen: het middelste deel met twee gebogen vleugels tussen staanders en twee golvende zijdelen afgesloten met een voluut. Het hek wordt geschoord door voluten en rechte staven. De spijlen van het hekwerken eindigen in kegeltjes. Op de horizontale regels en langs de gebogen beëindiging ornamenten. De staanders worden met voluten beëindigd. Het rasterwerk is met ijzeren roosjes versierd. Het middelste deel en een van de zijhekken kunnen worden geopend.

6E. TOEGANGSHEK naast het poorthuis aan de Dorpsstraat. Samengesteld hek, bestaande uit gemetselde pijlers (hoofdpijlers met bol), waartussen ijzeren vaste en beweegbare spijlenhekken. XIX.

6F. Eenvoudig spijlen HEK, XIX, dat rond (vrijwel) de hele buitenplaats loopt.

Waardering

De HEKKEN en HEKWERKEN, behorend tot de historische buitenplaats Scherpenzeel, zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de functie;