Vorden L 99
Vorden L 609
Bij Almenseweg 47, 7251 HN te Vorden

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg rond Den Bramel bestaat uit twee gedeelten. Rond het huis ligt het geometrische grachten- en lanensysteem met de tussenliggende terreinen, die waarschijnlijk nog van 17de-eeuwse datum zijn. Daar rond omheen is in het eerste kwart van de 19de eeuw een landschappelijk deel met wandelingen aangelegd, waarvan een aantal zeer markante laanbomen en solitairen resteert. In de loop van de 19de en vervolgens de 20ste eeuw is het park in landschapsstijl veranderd, opengehakt en er is weer bos bij geplant. De volgende onderdelen zijn van historisch belang:

- het rondlopende voorplein met klinkers bestraat. Midden op het gazon een lantaarn (zie hiervoor onderdeel 12).

- de ten noorden en oosten van de huisplaats liggende tuinen, die grotendeels zijn omgracht. Aan de noordkant de voormalige moestuin met muren (zie hiervoor onderdeel 8) en koude bak en de boomgaard met kas (zie hiervoor onderdeel 9A en 9B). De paden zijn afgezet met aan de bovenzijde afgeronde, gebakken stenen.

- de open ruimte ten zuiden van de stallen, de voormalige paardenwei

- de laan aan de oostzijde (begin 19de eeuw) (oude Almenseweg), laanbomen met zomereik

- het wandelbos aan de zuidkant van de buitenplaats met zomereik, beuk en heesters.

- de verdiept liggende oprijlaan tussen de esgronden aan de zuidkant naar het huis (vóór 1900). Klinkerweg met laanbomen (zomereik).

- de akkers ter weerszijden daarvan. Open ruimte van visueel belang naast de zuidelijke oprijlaan

- in het zuidelijk deel de gebogen laan vanaf de Almenseweg naar de oprijlaan, beplant met laanbomen (beuk)

- de parkweide ten westen van huisplaats (Hoge Wei)

- de wandeling in het parkbos ten westen van zuidelijke oprijlaan met opmerkelijke solitairen als paardenkastanje, beuk, plataan, linde

- het parkbos met slingerpad aan de westkant van de plaats

- de beukenlaan met kleine ronde vijver ten westen van de klaverweide

- de bosvijver met rondwandeling aan de noordwestkant van de plaats

- de klaverweide ten noorden van de huisplaats

- het sterrenbos en notenbos met watergang

Waardering

HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel, van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens de vrijwel compleet aanwezige structuur van waterlopen, lanen en terrein direct rond het huis uit de 17de eeuw

- wegens de landschappelijke aanleg uit de 19de en 20ste eeuw om de oudere structuur heen

- wegens de visueel ruimtelijke context waarin de gebouwen bewust een plaats hebben