Vorden L 99
Almenseweg 49, 7251 HN te Vorden

Omschrijving

Het DIENSTGEBOUW ten zuidoosten van het huis buiten de omgrachting ligt aan de oprijlaan en bestaat uit drie aaneen gebouwde delen: een paardenstal met koetshuis en veestal, een mestschuur en een boerderij met stal. De paardenstal is een langgerekt gebouw onder schilddak met gesmoorde pannen belegd. Aan laanzijde twee getoogde ingangen met dubbele houten deuren met spaakroeden in de bovenlichten, overigens houten deurtjes met bovenlicht, een venster en een blindnis. Rechte strekken boven deuren en venster. Op de verdieping roedevensters en twee duivengaten. In de linkerzijgevel drie roedevensters op de begane rond met rechte strek en een op de verdieping. In de achtergevel zijn de vensters van spijlen voorzien. In het inwendige uiterst links een paardenstal met drie boxen, onderling gescheiden door schotten en gietijzeren palen met knop. Tegen de wanden tegels en vloer met klinkers bestraat. Daarachter een tuigenkamer. Daarnaast de stalling voor de koetsen. In het rechterdeel de veestalling met groep en pomp. Dit deel zal uit de 18de eeuw kunnen dateren (windvaan met 1726). Mestschuur onder wolfdak met gesmoorde pannen. Rondboogdeur aan de zijde van de oprijlaan. Dit deel dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerderij met stalgedeelte onder wolfdak aan de oprijlaan. Getoogde inrijdeur en twee getoogde mestdeurtjes. Rondboogvenstertjes. Dit deel kan uit het eind van de 18de eeuw dateren. Het woongedeelte onder overstekend zadeldak staat haaks ten opzichte van de stal en is later, omstreeks 1900, toegevoegd.

Waardering

DIENSTGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type