529322 - Oude Brouckhoeve
Zoeterwoude G 111
Bij Weipoortseweg 55, 2381 NE te Zoeterwoude

Onderdeel 4

De zesroedige hooiberg (verm. XIX) is direct achter de boerderij gesitueerd.

Omschrijving

De HOOIBERG is overdekt met een rietgedekt tentdak. De hooiberg bestaat uit zes houten roeden en een kapconstructie. Per roede is er een ijzeren ophangconstructie, die het mogelijk maakt de kap - langs de roeden - in de hoogte te verstellen. De zogenaamde heef - het werktuig waarmee dit kan worden uitgevoerd - is aanwezig. Een dergelijke authentieke hooiberg met houten roeden inclusief de heef, is vrij zeldzaam. De hooiberg is in 1985 gerestaureerd.

De HOOIBERG is van algemeen belang vanwege:

- de zeldzaamheid van zes roeden;

- situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooiberg

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)