Ambt-Almelo B 4650
Gravenallee 5, 7607 AG te Almelo

Omschrijving

Noordelijke of rechter BOUWHUIS (3A), gebouwd in 1695 en herbouwd in 1910 (jaartal) door B. Vixeboxse. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode baksteen op geschilderde plint, dertien gevelopeningen, onder schilddak met hoekschoorstenen. In een risalerend geveldeel twee inrijpoorten met zandstenen segmentbogen (gepleisterd rusticawerk) en vensters met zandstenen omlijstingen en sluitstenen. In het midden van de voorgevel een ovaal venster waarboven stenen met alliantiewapen Van Rechteren Castell. Hieronder het jaartal MDCXCV (1695). Bij de linkerdeur op de rechter post staat HERBOUWD, bij de rechterdeur op de linker post staat MDCDX (1910). Verdiepte velden waarin de vensters zijn opgenomen. Op de naar het Huis toegewende kopse gevel jaartalankers met 1910. Functie: schuur, appelkelder, garage en woning.

Waardering

Noordelijke of rechter BOUWHUIS van twee bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type