Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529407
Complexnummer
529403 - Almelo
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/154
Kadastrale aanduiding
Ambt-Almelo B 4650
Gravenallee 3 A, 7607 AG te Almelo

Omschrijving

Omschrijving

ORANJERIE (4) in neoklassieke bouwstijl, oorspronkelijk uit het eind van de 18de eeuw. In de tweede helft van de19de eeuw zijn aan iedere kant hoekpaviljoens toegevoegd, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher. De oranjerie staat ten noorden van het Huis aan de gracht die langs de Gravenallee rond de tuin loopt. Het gebouw is nu in gebruik als kantoor en praktijkruimte waardoor het inwendige sterk is gewijzigd. Langgerekt rechthoekig pand van een bouwlaag met gepleisterde gevels onder een plat dak. De borstweringen op de hoekpaviljoens van de symmetrische, op het zuiden gerichte voorgevel zijn gedeeltelijk als balustrade uitgevoerd. In de paviljoens grote samengestelde glaspuien met deuren en vensters. Het terug liggende geveldeel tussen de paviljoens is het oudste en telt zeven vensterassen, waarvan de middelste drie in een lichte risaliet. In de centrale vensteras de entree met dubbele paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden achtruits vensters. De panelen in het pleisterwerk boven de vensters zijn met elkaar verbonden via een horizontale geprofileerde lijst. De gepleisterde zij- en achtergevels zijn blind; de achtergevel is gecementeerd.

Waardering

ORANJERIE behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de ouderdom

- wegens de oorspronkelijke functie

- wegens de voor oranjerieën typerende typologie en bouwstijl

- wegens de ensemblewaarde in samenhang met het nabijgelegen Huis Almelo.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing