Ambt-Almelo B 4650
Bij Gravenallee 1, 7607 AG te Almelo

BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland.

Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde pijlers en landhoofden. Aan kasteelzijde sluit de brug aan op het muurwerk van de vleugels, aan voorpleinzijde aan de gemetselde keermuren van de gracht. Op de brug natuurstenen pijlers waartussen ijzeren balustrades en balusters, die zich voortzetten op de keermuren aan weerszijden. Eind 19de eeuw?

BRUG (5B) over de gracht naar het voorplein.

Van baksteen opgetrokken brug van twee bogen op een gemetselde pijler en landhoofden. Op de brug staan gemetselde pijlers waartussen de bakstenen muren met natuurstenen afdekplaten. De ijzeren balustrades en balusters, die zich voortzetten op de keermuren aan weerszijden zijn verwijderd in de jaren zestig van de vorige eeuw.

BRUGGEN behorend tot de historische buitenplaats Almelo, van belang

- wegens de ouderdom