Ambt-Almelo B 4650
Bij Gravenallee 1, 7607 AG te Almelo

Omschrijving

TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het Huis is geprojecteerd en door de Van Rechteren Limpurgsingel wordt doorkruist. Het hek is hier geplaatst in 1883 en is afkomstig van de Kerkplein waar het diende als toegang tot de begraafplaats rond de kerk. Het hek bestaat uit twee laat 17de-eeuwse zandstenen hekpijlers bekroond door siervazen met de wapens Rechteren Castell met 19de-eeuwse smeedijzeren hekvleugels. De 19de-eeuwse vleugelmuren met smeedijzeren hekwerk aan weerszijden van deze hekpijlers eindigen tegen twee lichtere zandstenen pijlers (eveneens omstreeks 1700) met eenvoudiger vaasbekroningen. Aan de buitenzijde van deze kleine hekpijlers smeedijzeren vleugelstukken tot in de gracht. De hekpijlers zijn iets verder uit elkaar gezet omwille van het verkeer. De hekvleugels sluiten niet meer aan elkaar. De grote hekpijlers stonden in het midden van de 19de eeuw bij de brug naar het voorplein.

Waardering

TOEGANGSHEK behorend tot de historische buitenplaats Almelo van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de ouderdom

- als markering van de entree tot het complex