Ambt-Almelo B 4650
Bij Gravenallee 1, 7607 AG te Almelo

Omschrijving

In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodekaëder. De tien zijvlakken hebben alle uurlijnen en cijfers, maar verweerd; slechts aan het vooroverhellende zuidwestvlak zit nog een stijldriehoek. Op het bovenvlak zijn geen cijfers meer te zien. Waarschijnlijk heeft daar een horizontale zonnewijzer gezeten. Het rijk gebeeldhouwde voetstuk heeft een opengewerkt bovenste deel met aan vier zijden een monogram VRLA (Van Rechteren Limpurg Almelo). Gebombeerde sokkel met omkrullend acanthusblad. Omstreeks 1700.

ZONNEWIJZER behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom