Ambt-Almelo D 502
Bij Gravenallee 1, 7607 AG te Almelo

Omschrijving

In het Gravenbos ligt de privébegraafplaats met een GRAFMONUMENT en GRAFZERK (8) van de familie Van Rechteren Limpurg. Achter een houten hek met geprofileerde zandstenen pijlers en omringd door rododendrons staat op een rechthoekig terrein het grafmonument. Daarvoor ligt een natuurstenen zerk. Het grafmonument is als neoklassieke tempel van rode baksteen opgetrokken en staat op een zandstenen plint. Het gebouw wordt afgedekt met een flauw hellend zadeldak. Kort achter de voorgevel wordt het nagenoeg rechthoekige bouwvolume iets breder en hoger. Rondom is het gebouw op de hoeken voorzien van zandstenen pilasters met Dorische kapitelen. Onder de dakrand een fries met trigliefen en metopen. In de voorgevel is de deur in een omlijsting geplaatst met fronton en palmetten. De voorgevel wordt afgesloten met een driehoekig fronton waarin het opschrift ' Ik ben de opstanding en het leven, die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven. Joh. 11:25', en het jaartal MDCCCLXXV (1875). Aan de achterzijde zijn de uiteinden van het fronton voorzien van palmetten. In de achter- en zijgevels dubbele vensters met een deelzuiltje en ijzeren siersmeedwerk. Op de grafzerk staat 'Fay Esme Gravin van Rechteren Limpurg geb. Baronesse van Heemstra 3 december 1906 + 2 juli 1968'.

Waardering

GRAFMONUMENT en GRAFZERK, behorend tot de historische buitenplaats Almelo, van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de neoklassieke stijl