Ambt-Almelo D 1226
Gravenallee 18, 7607 TB te Almelo

Omschrijving

Voormalig TOLHUIS (9) van Huis Almelo uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het gebouw staat in het Gravenbos aan de noordzijde van de Gravenallee. Aan de gevel hangt een tolbord uit 1837 en er is een tolboom aanwezig. Het pand is tot 1924 als tolhuis in gebruik geweest. Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met nok evenwijdig aan de allee. Tegen de rechterzijgevel een lagere aanbouw onder dwars geplaatst zadeldak en daarachter een deels houten schuur. De gevels zijn boven een grijs geschilderde plint wit gepleisterd; de voor- en zijgevels met schijnvoegen. De symmetrische voorgevel heeft vijf vensterassen met in de middelste de entree. De met spits- en lancetbogen versierde paneeldeur heeft een bovenlicht met diagonale roedeverdeling. Boven de ingang hangt een lantaarn. De recht gesloten vensters in de voor- en zijgevels zijn deels uitgevoerd als achtruitsvensters en deels als zesruitsvensters met gedeeld bovenlicht. De kleine achthoekige vensters in de beschoten geveltoppen van de zijgevels met diagonale roedeverdeling. In de aanbouw zesruitsvensters. De achtergevel heeft een centrale entree met links daarvan een venster en rechts en lage deur met vierruitsvenster. Inwendig zijn de gangdeuren op dezelfde wijze gedecoreerd als de voordeur.

Waardering

Voormalig TOLHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Almelo van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- wegens de oorspronkelijke functie

- wegens de ouderdom