Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529415
Complexnummer
529322 - Oude Brouckhoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82996/24
Kadastrale aanduiding
Zoeterwoude G 111
Weipoortseweg 55, 2381 NE te Zoeterwoude

Omschrijving

Onderdeel 1

Inleiding

De boerderij is gelegen op de kop van het kavel. Het dateert uit omstreeks 1600.

Omschrijving

BOERDERIJ 'Oude Brouckhoeve' - behorende tot de hallehuisgroep en van het voergangtype - in baksteen opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond en overdekt door een rietgedekt wolfdak. In het metselwerk van de voorgevel van de boerderij zijn vlechtingen en geblokte ontlastingsbogen opgenomen. Boven de keldervensters - in de voor- en zijgevel - bevinden zich geschilderde afweertekens. De boerderij bestaat uit een woon- en bedrijfsgedeelte. In het woongedeelte bevindt zich een opkamer met kelder, die is overwelfd met drie ribloze kruisgewelven. De houtconstructie in het woongedeelte bestaat uit dekbalkgebinten met geprofileerde korbelen waartussen een enkelvoudige balklaag. De houtconstructie in het bedrijfsgedeelte bestaat eveneens uit dekbalkgebinten, waartussen een enkele balk. De toepassing van dit type gebint in een bedrijfsgedeelte is zeldzaam. Op de hierboven genoemde dekbalkgebinten bevinden zich de kapgebinten met gehakte telmerken. In de boerderij bevinden zich enkele karakteristieke interieurelementen zoals: een bedstede/kastenwand, schouw, rookkast, waterfornuis, koelbak en dergelijke. Tijdens de restauratie in 1972-1975 is de houtconstructie van het bedrijfsgedeelte intensief hersteld en zijn vrijwel alle vensters in de gevels van zowel het woon- als bedrijfsgedeelte vernieuwd.

Waardering

De BOERDERIJ is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een zeventiende-eeuwse boerderij;

- vanwege de architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name de voorgevel, de detaillering en bewaard gebleven interieurelementen;

- vanwege situationele en ensemblewaarden vanwege de functionele situering op het kavel, vanwege de samenhang met de overige opstallen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529322. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1600
1600
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing