Bloemendaal A 12535
Bij Zocherlaan 3 t/m 89, 2061 DK te Bloemendaal

Inleiding

Op het binnenterrein van het oude carré gelegen FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in 1908 als een vrijstaande, 35 meter hoge bakstenen schoorsteen ten behoeve van het ketelhuis voor het ziekenhuis. De schoorsteen werd gebouwd door Canoy-Herfkens uit Tegelen en is sinds 1972 buiten gebruik.

Omschrijving

De 35 meter hoge schoorsteen is opgetrokken in rode radiaalstenen en bezit een ronde voet zonder siermetselwerk. De schacht wordt bekroond door een iets scheve kop met sober siermetselwerk rondom. Er is geen gebruik gemaakt van gekleurde stenen. Verder zijn ook geen ingemetselde naam, jaartal of logo opgenomen. Rondom de schacht zijn twintig ijzeren trekbanden aangebracht.

De SCHOORSTEEN bij het ketelhuis is van algemeen belang vanwege:

- cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de zelfredzaamheid in energievoorziening van het ziekenhuis;

- bouwhistorische waarde vanwege de alleen in de schoorsteenbouw tijdelijk toegepaste trapeziumvormige radiaalstenen;

- ensemblewaarde als functioneel onderdeel van de centrale energie-voorziening en de hiermee verband houdende weloverwogen situering naast het ketelhuis op het binnenterrein van het ziekenhuiscarré. Het schoorsteen-silhouet is daarnaast van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit ensemble;

- zeldzaamheidswaarde als onderdeel van het ziekenhuis in combinatie met de aanwezigheid van het ketelhuis.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen