512146 - Huis te Hoevelaken
Hoevelaken A 290
Hoevelakense Boslaan 2, 3871 KA te Hoevelaken

Onderdeel 7

Omschrijving

Voormalige BOSWACHTERSWONING (ook wel rentmeesterswoning) uit de tweede helft van de 19de eeuw, van één bouwlaag hoog, onder rieten kap, opgezet als dwarshuis. Met riet gedekt schilddak. Het gebouw bestaat uit een bakstenen gedeelte rechts en een voormalige werkplaats met hout beschoten wanden links. De hoofdtoegang zat oorspronkelijk in de westgevel, gericht op een pad evenwijdig aan de middenlaan. Na 1972 is de toegang gedicht en verplaatst naar de oostgevel. Deze gevel in het bakstenen deel met drie roedevensters van verschillende afmetingen, voorzien van luiken met klaverbladvormig ventilatiegat. Goed bewaard sluitwerk. In het houten deel deur en vensters met niet oorspronkelijke indeling. De rechtergevel (noord) is blind op een keldervenster met tralies na. De oostelijke gevel in het stenen gedeelte bevat vier schuifvensters met roeden. Het derde venster van links was de oorspronkelijke toegang (sporen in het metselwerk). In heet houten gedeelte drie vensters van verschillend formaat. De linkerzijgevel met niet oorspronkelijke vensters en deur. In het interieur is de kelder en de daarboven gelegen opkamer bewaard gebleven van de oorspronkelijke structuur. Keuken met hangschouw, betegeld met witte en mangaankleurige tegeltableaus, met kolommen met pauwen, 19de eeuw (deels restauratiewerk). De voormalige werkplaats is bij de woning getrokken.

Voormalige BOSWACHTERSWONING, behorend tot de historische buitenplaats Hoevelaken, van belang

- wegens de ouderdom