529438 - Hof te Dieren
Dieren S 472
Dieren S 974
Bij Arnhemsestraatweg 10, 6953 AX te Dieren

Omschrijving

KONINGSMUUR tussen park en openbare weg. Paarse bakstenen muur, die het Hof te Dieren naar de Arnhemsestraatweg en de Doesburgsedijk afbakent. Deze muur, die van oorsprong uit de 17de eeuw dateert, verloopt vanaf de noordwesthoek van de buitenste vijver in landschapsstijl in noordelijke richting, buigt in een curve naar het westen af. Ten tijde van de aanleg van de aanleg van de Burgemeester De Bruinstraat (begin 20ste eeuw) is het beloop van de muur gewijzigd. Oorspronkelijk liep zij in een rechte hoek. De door een ezelsrug bekroonde muur wordt door penanten geleed en door lage steunberen gestut. Het oostelijke gedeelte van de muur daalt trapsgewijs af naar de vijver. Het oorspronkelijke toegangshek naar het Hof te Dieren, die de muur aan de noordzijde onderbrak, is niet meer aanwezig. Wel wordt het thans aanwezige houten hek, dat van recente datum en voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is, aan weerszijden nog door wellicht 17de- of 18de-eeuwse bakstenen pijlers gemarkeerd. Het punt waar de muur aan de westzijde eindigt wordt gemarkeerd door een pijler, waarin aan voornoemde pijlers identieke nissen met velden zijn aangebracht. Alle bewaard gebleven penanten en pijlers van de muur zijn van natuurstenen afdekplaten voorzien. In het omgeknikte gedeelte van de muur bevindt zich een dichtgemetseld poortje, waardoor men vroeger de erlangs lopende sloot kon bereiken om er in de winter ijs uit te halen voor opslag in de nabij gelegen ijskelder. Ter hoogte van de Doesburgsedijk werden grote delen van de muur in de 19de eeuw opnieuw opgetrokken.

Waardering

KONINGSMUUR, behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren, van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- als type