529438 - Hof te Dieren
Bij Kerkallee 2, 6955 JA te Ellecom

Omschrijving

MOESTUINMUUR MET HEK. De rechte in paarse baksteen opgetrokken muren omgeven de voormalige moestuin en boomgaard aan drie zijden. Aan de noordkant is de ommuring afgeschuind om een muurvlak pal op het zuiden te verkrijgen voor een broeikas; dit rechte afgeschuinde muurgedeelte is iets hoger opgetrokken dan de overige muren en wordt aan de oostzijde door een bakstenen pijler met natuurstenen geprofileerde afdekplaat afgesloten. Direct aan de westzijde van dit afgeschuinde muurgedeelte bevindt zich de hoofdingangpartij, bestaande uit een dubbel smeedijzeren hek met twee zijstukken met spijlen met speerpunten, gevat in twee natuurstenen pijlers met motief van rustica-blokken aan de voor- en achterzijde en met geprofileerde voet- en afdekplaat. Met gedeelte aan de noordoostzijde van de voormalige moestuin en boomgaard verloopt in drie traveeën in de richting van het lager gelegen Bombergse Huis - elke travee, die aan weerszijden door een bakstenen pijler met natuurstenen geprofileerde afdekplaat is voorzien, is een niveau lager gelegen. In de westhoek bevindt de muur zich in verruïneerde toestand. Het gedeelte van de muur aan de zuidwestzijde van de voormalige moestuin en boomgaard daalt in acht traveeën af in de richting van de Ruitersbeek. Van de negende travee, die tot de oever van deze beek reikte, is slechts het fundament bewaard gebleven. In de derde travee bevindt zich een getoogde houten deur. Ook deze traveeën worden aan weerszijden door bakstenen pijlers met natuurstenen geprofileerde afdekplaat gemarkeerd. Aan de binnenzijde van de voormalige moestuin en boomgaard zijn de tussen de pijlers gelegen veldmuren vlak afgewerkt met uitzondering van een muurgedeelte even ten zuidwesten van het hek, dat van steunberen is voorzien; dit oranje en paarse gedeelte van de muur werd waarschijnlijk aan het begin van deze eeuw opgetrokken ter vervanging van het oorspronkelijke muurgedeelte. Aan de buitenzijde worden de muren, die door een ezelsrug (met muizentand aan de onderzijde) worden bekroond, door steunberen gestut. De muren, die met uitzondering van het naderhand opgetrokken gedeelte van een spouw zijn voorzien, dateren uit de jaren tachtig van de 19de eeuw, toen de tuinarchitect Eduard Petzold veranderingen in de aanleg van het park van Hof te Dieren tot stand bracht; uit de jaren 1884-1885 zijn rekeningen bewaard gebleven voor de "Bau der Gartenmauer'.

Waardering

MOESTUINMUUR MET HEK, behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren, van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- als type