529438 - Hof te Dieren
Arnhemsestraatweg 12, 6953 AX te Dieren
Arnhemsestraatweg 14, 6953 AX te Dieren

Omschrijving

BOMBERGSE HUIS. Deels onderkelderd in rode baksteen opgetrokken gebouw op langwerpig rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt schilddak. Het gebouw, dat verschillende functies heeft gehad en bekend staat onder de naam Bombergse Huis, dateert in oorsprong uit de 17de eeuw. Op de 'Caarte van Dieren' uit 1654 door Nicolaes van Geelkercken is ongeveer ter plekke van het Bombergse huis een woning aangeduid. Voorts is het huis getekend op een gezicht op Hof te Dieren uit 1743 door Jan de Beijer. Voor(noordwest-)gevel: in drie traveeën gelede gevel, waarvan de middelste travee, die het veruit het breedst is, iets terugspringt. Aan de linkerzijde van de linker travee een van dubbele luiken voorzien venster en rechts hiervan een deur met 6-ruits bovenlicht, die door een gele bakstenen bordes van twee treden wordt voorafgegaan. De deur geeft toegang tot een erachter gelegen voormalige woning of gelagkamer, die ca. 35 centimeter hoger ligt ten aanzien van de ruimten rechts hiervan en die aan de achterzijde van een met een tongewelf overwelfde kelder is voorzien. Centraal in de middentravee een dubbele staldeur, links hiervan een venster met luik en rechts in de muur een getoogde opening met restant van een verwarmingssysteem. Op de eerste verdieping even rechts van de loodlijn van de genoemde staldeur een dakkapel met luik en met een door rode pannen gedekt zadeldak. In de rechter travee een dubbele staldeur. Er is wel verondersteld, dat laatst genoemde deur toegang tot een oranjerie verleende. Zowel deze, als de recht er tegenover in de achtergevel gesitueerde dubbele staldeur zijn voor (voormalige) glaspartijen geplaatst. Ook de twee dubbele deuren aan de rechter gevel zijn voor glaspartijen geplaatst. Deze toegangen zijn niet oorspronkelijk, maar later ingebroken. Achtergevel: in drie traveeën gelede gevelpartij, waarvan de middelste travee zoals bij de voorgevel veruit het breedst is en ten aanzien van de zijtraveeën iets terugspringt. In de middelste travee aan de linker zijde een dubbele staldeur. Rechts hiervan een deur met bovenlicht met aansluitend een uitgebouwd salet onder met rode pannen gedekt lessenaarsdak met klein rechthoekig kozijn centraal aan de zuidoostzijde en deur aan de noordoostzijde. Aan de rechter zijde van de middelste travee een deur met 3-ruits bovenlicht. In de rechter travee een van dubbele luiken voorzien venster met eronder een keldervenster met diefijzers. Linkergevel: aan de linker zijde een keldervenster met diefijzers en rechts hiervan twee bouwsporen van dichtgemetselde deur- of vensterpartijen.

Waardering

BOMBERGSE HUIS, behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens de ligging