529438 - Hof te Dieren
Bij Arnhemsestraatweg 10, 6953 AX te Dieren

Omschrijving

IJSKELDER. Bakstenen ijskelder uit 1870 op cirkelvormige grondslag met puntig koepelgewelf boven een ronde put. De diameter van de kelder is ca. 6 meter en de diepte van de put is ca. 4 meter beneden de bodem van het toegangsportaal. Het gewelf is versterkt met kruisribben, die boven in de top samenkomen in een vierkant, waarin in het hart van de kelder een haak gemetseld is. Centraal in de driehoekige voor(N-)zijde, waarvan de hoeken recht zijn afgeschuind, de getoogde ingang (zonder deur). Afgezien van deze gevel is de kelder geheel opgenomen in een aarden heuvelpartij.

Waardering

IJSKELDER behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type