Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529447
Complexnummer: 
529438 - Hof te Dieren
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 september 2005
Kadaster deel/nr: 
82974/45
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rheden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ellecom
X-Y coördinaat: 
203716 - 449945

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

BOERDERIJ. Voormalige in rode baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt schilddak. In het gebouw is een woning en een jachtkamer ondergebracht.

Ingangs(zuidoost)zijde: centraal gelegen twee ingangsdeuren met elk een 3-ruits bovenlicht en met aan weerszijden een 12-ruits schuifvenster. Rechter zijgevel: een 12-ruits schuifvenster. Linker zijgevel: een 12-ruits schuifvenster. Noordwest-gevel: van links naar rechts twee 12-ruits schuifvensters, een deur met 8-ruits bovenlicht en een 12-ruits schuifvenster. Bovenlicht en vensters van deze gevel zijn door een getoogde strek bekroond. Op de eerste verdieping twee door een fronton bekroonde dakkapellen met 9-ruitsvenster. Alle vensters op begane grondniveau zijn van luiken voorzien.

De boerderij, die waarschijnlijk uit de 18de eeuw dateert, werd aan het eind van de jaren '80 van deze eeuw ingrijpend gerestaureerd, waarbij een gedeelte werd geamoveerd.

Waardering

BOERDERIJ behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type

- wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Omschrijving onderdeel

SCHUUR. Rode bakstenen 19de-eeuwse schuur behorend bij de boerderij (onderdeel 10) op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt wolfsdak met aan de voor(NO-)zijde iets links van de hartlijn een getoogde dubbele staldeur met aan de linkerzijde een getoogde deur, aan de rechterzijde een halfrond 14-ruitsvenster en geheel rechts een 15-ruits schuifvenster met luiken. Linker gevel: negen getoogde 6-ruits stalvensters. Rechter gevel: vijf elkaar afwisselende deuren en getoogde 6-ruits stalvensters. Met uitzondering van de deur geheel links in de gevel zijn de deuren getoogd. Achtergevel: centraal een getoogde dubbele staldeur met aan weerszijden een halfrond 7-ruitsvenster, waarvan de centrale verticale roede zich halverwege in twee van elkaar gebogen roeden splitst. Aan de linker- en rechterzijde van deze gevel een getoogde deur. De schuur is aan het eind van de jaren '80 van deze eeuw ingrijpend gerestaureerd.

Waardering

SCHUUR behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - behorend bij de boerderij (onderdeel 10) - wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Omschrijving

STUW in buitengracht. In de buitengracht ligt een gemetselde bakstenen stuw met een lager middengedeelte (overlaat) waarmee het waterpeil in de gracht geregeld kan worden. 19de eeuw.

Waardering

STUW behorend tot de historische buitenplaats Hof te Dieren van tuinhistorisch belang: - wegens de ouderdom - als type - als onderdeel van de waterhuishouding op de buitenplaats

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Omschrijving

A. CASCADE bij boogbrug naar de grote vijver (onderdeel 6). Bij de brug ligt een kleine cascade van veldkeien, die het geluid van kabbelend water voortbrengt. Het water stroomt van hier in de grote vijver. De cascade zal tegelijk met de brug (1823) zijn gemaakt.

B. CASCADE tussen de grote en de kleine vijver. De cascade van veldkeien is aangelegd om het geluid van kabbelend water voort te brengen. De cascade zal tegelijk met de brug (1823) zijn gemaakt.

Waardering

CASCADES behorend bij de historische buitenplaats Hof te Dieren van tuinhistorisch belang - wegens de ouderdom - als type - als onderdeel van de waterhuishouding op de buitenplaats

Hof te Dieren

13

1 15 juni 2005

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkallee26955 JAEllecom

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Boerderij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DierenS1450

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee