Bij Heechein 5, 8491 EL te Akkrum

Inleiding

TUINMUUR MET BALUSTRADE, ontworpen door architect SF. Hoekstra te Akkrum en behorende bij het door hem ontworpen complex Welgelegen (1927-1929). De tuinmuur staat op de bestaande grondslag van de hoge tuinmuur waarachter eertijds het in de 18de eeuw afgebroken buitenhuis met wandeltuin, vijvers en hoog geboomte schuilging.

Omschrijving

Lage muur, steens gemetseld in bruine baksteen in Noors verband met diepe lintvoeg en platvolle stootvoeg; op de rollaag een contemporaine balustrade van ijzeren hoekprofielen gelast op cirkels; de hoeken zijn op regelmatige afstanden ingesneden. Ongeveer halverwege de muur een breed ijzeren toegangshek met twee vleugels. Bij het toegangshek op de hoek en bij de aansluiting op de betonmuur op de grens met het kerkterrein is de tuinmuur anderhalfsteens en hoger gemetseld.

Tuinmuur van algemeen belang:

- vanwege de bij het hoofdgebouw passende vormgeving;

- vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van het complex;

- vanwege de hoge mate van gaafheid;

- als opmerkelijke afscheiding tussen de particuliere ruimte van het complex Welgelegen en de openbare ruimte van het Heechein.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur