Vorden N 6
Hackfortselaan 1, 7251 RK te Vorden

Inleiding

Boerderijensemble " 't Hofhuis" bestaande uit een hallehuisboerderij met waterpomp, links van de boerderij een bijschuur (1938), linksachter een eenroedige hooiberg en links op het erf, door een haag aan het oog ontrokken, een bakoventje.

Omschrijving onderdeel 10A

De HALLEHUISBOERDERIJ met middenlangsdeel heeft een rietgedekt wolfsdak, waarvan het onderste gedeelte van de zijschilden is voorzien van gesmoorde Hollandse pannen en houten windveren. De nok heeft aan beide zijden een uitlengat. In het linker en rechter dakschild bevindt zich een schoorsteen. De boerderij is opgetrokken uit rode baksteen en gemetseld kruisverband. De voor- en de achtergevel worden afgesloten met vlechtingen. De gevels zijn voorzien van smeedijzeren staafankers. Het bedrijfsgedeelte beslaat 3/4 van de boerderij en heeft een ankerbalkgebint van vier vakken. De assymetrisch ingedeelde voorgevel heeft vier assen. In de tweede as van rechts bevindt zich de houten voordeur in een kozijn op hardstenen neuten. Het kozijn heeft een geprofileerd kalf en een 9-ruits bovenlicht, waarbij de vier roeden dicht langs de raamranden lopen. Links van de voordeur bevindt zich een venster met 6-ruitsschuifraam, stenen lekdorpel en luiken. Uiterst links en rechts bevinden zich kleinere vensters eveneens met 6-ruitsschuiframen, stenen lekdorpels en luiken. De vensters en deuropening worden afgesloten door strekken. Boven het grote venster bevindt zich een laag licht getoogd zoldervenster met 3-ruitsraampje. De linker zijgevel heeft achtereenvolgens van links naar rechts twee later aangebrachte vensters met 8-ruitsstolpramen en luiken, een kleiner venster met luik, een getoogde staldeur en afwisselend drie getoogde gietijzeren 6-ruits stalraampjes en twee recht gesloten dichtgezette deuren. De rechter zijgevel heeft achtereenvolgens van links naar rechts drie kleine vensters met 4-ruits raampjes en luiken, twee moderne wc-raampjes, een later aangebrachte deur, twee stalramen van beton, een rechtgesloten staldeur en nog twee stalramen van beton. De achtergevel heeft in het midden een korfboogvormig afgesloten deeldeur, die aan weerszijden wordt geflankeerd door een rondboogvormig afgesloten 7-ruits gietijzeren stalraampje. Rechts bevinden zich twee segmentboogvormige afgesloten staldeuren. Links zijn later twee recht gesloten staldeuren aangebracht. Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden. Ook zijn nog een aantal oorspronkelijke interieurelementen aanwezig zoals een betegelde schouw met een baan schildpadtegels in het midden die aan beide zijden wordt geflankeerd door mangaankleurige ornamenttegels, twee bedsteden, een muurkast en twee betegelde kabinetstoepen in de grote keuken; een betegelde schouw (ca. 1920) in de kleine keuken; paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen; herbegruikte gebinten in het bedrijfsgedeelte.

Waardering

HALLEHUISBOERDERIJ, deeluitmakend van een boerderijensemble, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de voor de historische buitenplaats Hackfort kenmerkende hoofdvorm en detaillering van de boerderij

- vanwege het vrijwel compleet bewaard gebleven interieur van de boerderij

- vanwege de markante ligging

- als goed en vrij gaaf en compleet voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw ontstaand boerderijensemble op een historische buitenplaats

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere complexonderdelen van de historische buitenplaats

- vanwege de ornamentele ensemblewaarden.