Ambt-Ommen H 7405
Bij Vilsterseweg 16, 7734 PD te Vilsteren

Omschrijving onderdeel 4: KOESTAL.

KOESTAL van omstreeks 1900 opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint, onder een met grijze Hollandse pannen gedekt, aan de achterzijde afgewolfd, zadeldak.

Noordgevel met licht getoogde baander onder een dito strek, geflankeerd door getoogde stalramen en -deuren. Boven de baander is een hooiluik geplaatst; in de top een roosvenster.

Zijgevels met mestluiken waartussen halfronde vensters en waarboven ronde gietijzeren stalvensters en een rechtgesloten baander.

In de zuidgevel bevindt zich een licht getoogde baander, twee rondboogvormige stalvensters en een hooiluik met de kleuren van Vilsteren

In het interieur is de groep dichtgegooid. De constructie van de stal bestaat uit dekbalkgebinten met oudere (vroeg 19de-eeuwse) staanders met gaatjes links en gehakte merken rechts.

Waardering

De KOESTAL, behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren, is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege het type;

- als onderdeel van een buitenplaats met hoge ensemblewaarden;