Ambt-Ommen H 2937
Bij Vilsterseweg 16, 7734 PD te Vilsteren

Omschrijving onderdeel 11: HERMITAGE.

Op een heuvel in de Haksbelten ligt aan de rondwandeling door de Gernerbelten en bij de Rododendronvallei een uit stammetjes en vlechtwerk samengestelde HERMITAGE. Voor het eerst staat dit bouwwerk aangegeven op de TMK van 1846. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond onder een rieten dak met aan drie zijden een schild tegen een puntgevel aan de voorzijde. Tegen de voorgevel met vlechtwerk een hartvormig schild met de spreuk ' Contritum et humiliatum deus non despicies'.

Indeling met voor en achterstuk, gescheiden door een lage wand van vlechtwerk, met een deur. De inwendige constructie is van boomstammetjes samengesteld.

Waardering

De HERMITAGE, behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege het type;

- vanwege de ligging;