Ambt-Ommen H 3648
Borrinkdijk 2, 7734 PH te Vilsteren

Omschrijving onderdeel 16: OUDE HUIS VAN DE WERKBAAS.

Kleine woning uit het eind van de 19de eeuw onder afgeplat schilddak met aan de linkerzijde onder lang dakschild: dit stukje is later aangebouwd. Het huisje was tot 1904 het huis van de werkbaas, thans een winkeltje. Het gebouw is opgetrokken van rode baksteen, gecementeerde plint. In de voorgevel een eenvoudige deur met bovenlicht, twee zesruitsvensters met luiken en een klein vierruitsvenster met luiken. In de zijgevels lage roedevensters. De achteraanbouw is recent.

Waardering

Het OUDE HUIS VAN DE WERKBAAS behorend tot de historische buitenplaats Vilsteren, is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de voormalige functie en de relatie tot het huis Vilsteren;